joi, 28 ianuarie 2010

Seminte de dovleac

Cum afara e iarna si cum sunt in concediu si de la munca cam mor de plictiseala. Ca sa nu imi tai venele pe lung citesc pe net tot ce misca. Tot citind asa situri de medicina naturista am dat peste descrierile calitatilor semintelor de bostan si poc mi s-a aprins un beculet. As putea sa dau si eu seminte de bostan la porumbei. Zis si facut. Am fugit la plafar si am cumparat jumatate de kg de seminte ( decojite). La prima analiza miejii mi s-au parut cam mar isi am hotarat sa ii rup in 2-3 bucati, zis si facut cu rabdarea mea de chinez batran m-am pus la treaba. Cam asta e rezultatul. Am hotarat semintele sa le dau maine dimineata, jumatate de kg de seminte la 52 de femele. Vor primi semintele astea si apa. La ora 4-30 o sa le dau restul de mancare.
Aici atasez tot ce am gasit despre semintele de bostan pe internet, aveti jos si linkurile de unde e luata informatia si tot. Cititi si voi sa vedeti care e treaba.
SEMINTELE DE DOVLEAC

Dietologii din Japonia pun semintele de dovleac (bostan) pe primul loc in tabelul produselor alimentare, deoarece ele contin 36-52% grasimi, vitamine, microelemente si, mai ales, zinc. Semintele de bostan previn sau lupta cu prostatita, cu constipatia si balonarea, sunt diuretice, intaresc muschiul cardiac si rinichii, ajuta la cresterea parului, elimina metalele grele din organism.
Pentru bolile enumerate se prepara "laptele de bostan". Un pahar de seminte se piseaza bine (ideal - intr-un vas de lut), pe parcurs se adauga - putin cate putin - 3 pahare de apa clocotita. Se strecoara, se stoarce bine terciul si se bea lichidul obtinut de trei ori pe zi, cate 1/2 de pahar, inainte de masa.
Ceai de bostan: O alta varianta, la fel de eficienta: doua lingurite de seminte rasnite se infuzeaza in 2 pahare de apa clocotita (de preferinta in termos). Se bea cate un pahar, de doua ori pe zi.
In caz de limbrici (viermi intestinali), se prepara un amestec din 30 g de seminte crude de bostan, cu pielita verde pastrata neaparat, 50-60 ml de apa si o lingurita de miere de albine. Se administreaza pe nemancate, cate o lingurita, timp de o ora, pana se consuma toata doza. Peste 3 ore, se bea un preparat purgativ, peste 30 minute se face o clisma. Pentru copii, doza de seminte este urmatoarea: 10-12 ani - 15 g, 5-7 ani - 10 g, 3-4 ani - 7,5 g; 2-3 ani - 3-5 g.
In cosmetica semintele de bostan se folosesc pentru imbunatatirea si improspatarea culorii tenului. Semintele crude se piseaza bine, se amesteca cu apa clocotita (1:10) si se fierb pana se obtine o pasta omogena care se aplica pe fata pentru 15-20 minute si se spala cu apa calduta.

http://www.formula-as.ro/2008/806/leacuri-populare-54/tratamente-cu-seminte-9140-print

Seminţele de dovleac neprăjite au numeroase întrebuinţări terapeutice, datorită magneziului pe care îl conţin. Cum acum este perioada în care le putem consuma din plin, este cazul să vă spunem despre „minunile” pe care le fac.
Magneziul este cel care împiedică formarea calculilor biliari şi renali, contribuie la formarea dinţilor şi a oaselor, ajută la buna funcţionare a creierului şi a muşchilor cardiaci, întăreşte organismul în faţa pericolului pe care îl reprezintă infecţiile, întârzie îmbătrânirea, reglează temperatura corpului, preîntâmpină atacurile de cord. Carenţa de magneziu se manifestă prin emotivitate crescută, dureri de cap, senzaţia lipsei de aer, dischinezie biliară, oboseala ochilor, diferite reacţii alergice şi multe altele. De aceea, necesarul de magneziu trebuie asigurat organismului, iar cantitatea minimă de care are nevoie un adult pe zi este de 25 g. Seminţele de dovleac sunt mai bune decât cele de floarea-soarelui, dar şi mai bogate în uleiuri. Persoanele care au probleme cu păstrarea greutăţii în limite normale trebuie să consume cantităţi moderate de seminţe de dovleac.
Combate astmul
Împotriva insomniei putem face seara un păhărel cu suc de dovleac şi să îl amestecăm cu o linguriţă cu miere. Pe lângă efectul liniştitor, mai are şi proprietatea de a ne ajuta să nu ne mai trezim dimineaţa cu pungi la ochi.
Pentru astmul bronşic se poate prepara următoarea reţetă: 500 g de dovleac crud se dau prin răzătoare, se amestecă împreună cu 100 g de petale de trandafir, câteva frunze de pătlagină tăiate mărunt, două linguri cu miere de albine şi un litru de vin roşu, sec. Compoziţia obţinută se pune pe foc şi se lasă până aproape începe să fiarbă, dar nu se lasă să dea în clocot. Se lasă produsul la infuzat timp de 24 de ore, acoperit cu capac, apoi se strecoară. Se bea câte o lingură de cinci ori pe zi, timp de două săptămâni.

http://www.taifasuri.ro/home/farmacie-verde/2375-pastrati-va-tonusul-cu-seminte-de-bostan-nr243-sapt29-oct-04-nov-2009.html

Semintele de dovleac protejeaza impotriva bolilor de inima si cancerului
Luni, 29 Septembrie 2008, ora 12:19
Comenteaza acest articol

Multe seminte, condimente si legume uscate ar trebui incluse in dieta zilnica datorita substantelor pe care le contin si care ne protejeaza de bolile de inima si de cancer.

Astfel, nutritionistii sustin ca daca le consumam zilnic, sfecla sau semintele de dovleac ne vor imbunatati starea de sanatate, fara a fi nevoie sa luam vreun medicament sau supliment alimentar, scrie Evenimentul Zilei.

Semintele de dovleac, sursa excelenta de magneziu

Aceste seminte sunt cea mai hranitoare parte din dovleac si contin mult magneziu. Un studiu realizat de cercetatorii francezi a aratat ca barbatii cu un nivel ridicat de magneziu prezinta un risc cu 40% mai mic de a muri tineri. "Semintele de dovleac sunt mai bune decat cele de floarea-soarelui, au un efect excelent si impotriva parazitilor digestivi. Sunt insa si foarte satioase, au in compozitie multe uleiuri, asa ca daca sunt consumate in cantitati prea mari ingrasa", afirma nutritionistul Mihaelea Ionescu, de la Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice "N. Paulescu", din Bucuresti.

http://www.ziare.com/articole/seminte+dovleac



Ulei de dovleac

http://naturoel.com/ro/bostan.html
SEMINTELE DE DOVLEAC

 

Semintele de dovleac sunt probabil cel mai cunoscut leac popular pentru eliminarea viermilor intestinali si vindecarea afectiunilor de prostata.
In cazul oxiurilor si al limbricilor, li se recomanda in special copiilor, deoarece nu sunt toxice si nu afecteaza organismele in crestere. Pentru marirea efectului, se consuma in combinatie cu purgative naturale, de exemplu cu ulei de ricin. Pentru adulti se prepara ulei din seminte. Se piseaza bine un paharut de seminte, se amesteca cu 5 paharute (de aceiasi marime) de ulei de floarea-soarelui fierbinte, se toarna intr-un termos unde se lasa 2-3 zile. Se consuma o lingura dimineata si una seara, cu 20-30 de minute inainte de masa.
* Guta, dureri de articulatii. Pentru diminuarea durerilor de guta, stramosii nostri preparau "lapte de bostan", din 2 linguri de seminte decojite (cu pielita verde pastrata) si un pahar de apa calda. Semintele se lasa in apa ca sa se umfle pe timp de noapte. Dimineata, se trec prin masina de tocat, se amesteca cu apa in care au stat noaptea, pana se obtine o pasta omogena. Cantitatea obtinuta se consuma in timpul zilei. O cura dureaza 10-15 zile. In timpul tratamentului, se renunta la alcool, mancare sarata si iute, condimentata abundent.
* Cistita. 200 g de seminte pisate se infuzeaza in 500 ml de apa clocotita (de preferat in termos) timp de 8-10 ore. Se bea fierbinte, cate 100 ml de patru ori pe zi, intre mese pana la imbunatatirea situatiei.
Infuzia si decoctul din seminte pisate se folosesc, de asemenea, pentru imbunatatirea digestiei si a lactatiei. Calitatile terapeutice ale semintelor se datoreaza compozitiei bogate in microelemente (fosfor, siliciu, calciu, potasiu, fier, magneziu), vitamine, zaharuri, carotenoizi, o gama mare de acizi.
http://www.formula-as.ro/2008/837/terapii-alternative-58/dovleacul-10198

8 comentarii:

  1. Pozele apar ciudat, habar nu am de ce. Da-ti clik pe ele.

    RăspundețiȘtergere
  2. Iti doresc o viata cat mai frumoasa si sanatoasa Ovi.Dumnezeu sa te binecuvanteze!

    RăspundețiȘtergere
  3. 25 de gr de magneziu pe zi? cam mult... corecteaza...

    RăspundețiȘtergere
  4. eu mi-am cumparat seminte de dovleac de aici: http://ameplant.ro/produs.php?id=1295 si pretul este f convenabil, va recomand!

    RăspundețiȘtergere


Large Visitor Globe