sâmbătă, 24 mai 2014

Vitalitatea si fertilitatea - adevarata valoare a unui porumbel voiajor


Pentru a avea o buna idee despre valoarea unui porumbel voiajor trebuie sa examinezi constitutia pasarii. Trebuie sa gasesti atuurile si punctele slabe ale porumbelului inca de cand eclozeaza. 
      Inainte sa intram in detalii te rog sa consideri urmatoarele: daca vrei sa fii un concurent si un crescator de succes sanatatea porumbeilor tai trebuie sa fie mereu cea mai mare preocupare. Sanatatea pasarilor e mai valoroasa decat orice metoda de antrenament. 
      Este o realitate ca trebuie sa judeci porumbeii dupa caracteristicile lor naturale. Chiar si cel mai talentat porumbel este nefolositor daca are probleme de sanatate. Este bine de stiut ca un porumbel trebuie sa fie intr-o stare buna de sanatate in decursul vietii sale. De asta un crescator trebuie sa ingrijeasca mereu porumbeii corect si trebuie sa detina cunostinte de baza despre sanatatea porumbeilor. 
Constructia porumbeilor

       O sa incepem cu capul porumbeilor. Capul unui bun porumbel de curse nu trebuie sa fie mare sau mic. Este mai important sa fie proportional cu corpul si cu celelalte parti ale corpului. 
        In nici un caz partea din fata, care este situata intre cioc si ochi, nu trebuie sa fie ingusta. Pentru a verifica acest lucru trebuie sa priviti cu un ochi inchis partea de sus a capului pasarii. Cand faci acest lucru trebuie sa vezi ambele pupile simultan, fara sa vezi culoarea irisului, care este situata in fata pupilei. Daca pasarea are asa numita ,,upright sight” ( vedere in pozitie verticala) trebuie sa urmezi  linia imaginara formata de cele doua mandibule; in cazul ,,lying sight” ( vedere mincinoasa) consideri linia care incepe de sub cioc. 
         Daca poti distinge culoarea irisului  in partea din fata a pupilei capul este ,,stors”.  In acest caz porumbelul nu va fi destul de puternic sa participe la cursele de lunga distanta. Porumbelul nu va fi capabil sa creasca pui care sa fie puternici pentru a participa la cursele lungi. Deasupra ochilor capul nu trebuie sa fie prea plat; nu ar trebui sa fie piele si os. Locul in care partea din spate a capului se intalneste cu gatul nu ar trebui sa fie prea plat. 
         Un cap bun trebuie sa arate ca si cum ar fi destul loc pentru creierul pasarii si pentru abilitatile de navigare. 
         Craniul pasarii este situat in frunte, intre cei doi ochi. Trebuie sa detina destul loc pentru a purta creierul si pentru a permite o conexiune puternica cu functiile de navigare a pasarii, care sunt situate in partea din spate a capului. 
         Aceste calitati indica ca un porumbel va fi inteligent si destept, indiferent de familia din care face parte. Acest tip de porumbel trebuie sa fie preferat de crescator, deoarece il va conduce la succes. Acesti porumbei trebuie sa se bucure de un program decent de antrenament. 
         Ochii nu trebuie sa fie bulbucati si ciocul trebuie sa fie bine inchis. 
         Am inclus diferite modele de capuri bune, care sunt prezentate mai jos.
         Nu trebuie sa uiti ca un cap perfect, indiferent de familie si origini, trebuie sa fie de o forma usor rotunjita sau un pic plata si nu trebuie sa fie strans in nici un loc.  
         Ochii trebuie sa se potriveasca bine in locurile lor.
         Urechile trebuie sa fie bine acoperite de pene si trebuie sa se formeze ca doua dealuri mici in jurul lor. 
      


Ochiul
      Sunt inca multi crescatori care cred ca ochii porumbelului trebuie sa fie de o anumita culoare. Va putem asigura ca orice culoare este ok. Ei pot fi maro, rosii, portocalii, galbeni sau gri. Orice culoare este acceptata atat timp cat esti vie si nu este stinsa sau amestecata cu alte culori. Ei trebuie sa prezinte toate caracteristicile care permit sa fie pasari de succes in competitii si in compartimentul de reproductie. 
           Vrem sa va prezentam pe scurt cele mai importante parti ale ochiului, care vor fi discutate in capitolele urmatoare. Daca te uiti dupa ochiul unui concurent, a unui crescator sau a unei pasari care va fi folosita pentru a fi incrucisata trebuie sa fii sigur ca globul ocular sub pleoape are culoarea gri inchis sau negru. Aceasta parte a ochiului nu ar trebui sa fie vizibila: este important pentru un bun concurent si pentru porumbeii de reproductie sa inchida bine ochii. 
            Culoarea irisului nu trebuie sa fie umbrita cu alte culori. Pupila, care sta in mijlocul irisului, trebuie sa fie negra stralucitoare. Permite luminii sa treaca, care este apoi proiectata pe retina, unde este formata imaginea. 



  Multi scriitori afirma ca pupila se poate misca. Acest lucru nu este corect. Este de fapt cercul adaptarii, care sta impotriva pupilei, care se misca impreuna cu muschiul ochiului. Visibilitatea acestui cerc depinde de la porumbel la porumbel. Cand un porumbel are muschi puternici are un control mai mare asupra cercului adaptarii, ceea ce e foarte important. Este intradevar acest cerc cel care permite porumbelului sa  isi mareasca rezistenta impotriva oboselii, a ploii si a vantului in timpului unei curse. Ofera protectie impotriva luminii soarelui. Cercul adaptarii este mai putin negru privit comparativ cu pupila; forma pupilei se schimba cu cea mai mica miscare. Se mareste in directia ciocului cand porumbelul vede ceva in departare; se contracta cand fixeaza un obiect din apropiere. Devine aproape invizibila cand porumbelul priveste direct in soare.  In acest caz porumbelul isi inchide pupila cu cercul adaptarii pentru o vedere mai buna si pentru  protectie. 
             Stiind aceste lucruri o sa intelegi ca un porumbel bolnav sau obosit va avea un muschi al ochiului slab, implicit un cerc al adaptarii partial sau complet invizibil. Acest lucru va afecta vederea pasarii, implicit pasarea nu va mai fi capabila sa castige premii in curse.  
              Cum nu toti porumbeii au cercul adaptarii in acelasi loc distingem doua tipuri de porumbei voiajori: pasarile cu ,,standing sight” si pasarile cu ,,lying sight”. Pentru un porumbel voiajor ambele tipuri sunt bune in aceasi masura. O sa discutam despre pasarile care vor fi incrucisate sau cuplate in a 7-a parte. 
Standing sight
          Unii porumbei au un sfert de luna care sta impotriva partii din fata a pupilei, acest lucru ofera pupilei o forma alungata. Daca formam o linie imaginara care incepe intre cele doua parti ale ciocului vom observa ca aceasta linie va taia sfertul de luna in doua parti egale. In acest caz se spune despre pasare ca are ,,standing sight”. Nu toti porumbeii au o forma de un sfert de luna. In multe cazuri este doar o mica margine dintr-un sfert de luna sau o margine dintr-o jumatate de luna. Unii porumbei au un cerc rotund cu o parte un pic mai ingusta in spate. Acesti porumbei se considera ca au ochi in pozitie verticala. Toate aceste patru tipuri de cercuri ale adaptarii au aceasi directie: linia imaginara trece prin mijlocul ciocului. 



Lying sight
              Anumiti porumbei au un sfert de luna care sta dupa pupila, pupila pare alungita. Cand desenezi o linie imaginara la 45 grade ( a opta parte dintr-un cerc) sub linia de mijloc a ciocului ( sub cele doua mandibule) linia imaginara va taia sfertul de luna in doua parti egale. 
                 Acest tip este numit lying sight. Anumiti porumbei vor avea doar marginea unui sfert de luna sau o jumatate de luna. In nici un caz partea de jos a cercului adaptarii nu trebuie sa depaseasca jumatatea globului ocular. 
                  Daca vrei sa stii ce tip de ochi are porumbelul tau trebuie sa impingi sau sa tragi ciocul intr-o parte. Acest lucru iti va arata clar din ce categorie face parte porumbelul tau. Trebuie sa stii ca aproximatix 50% din toti porumbeiiapartin ambelor categorii: au intr-o parte lying sight si in cealalta standing side. 
                   Daca vrei ca porumbeii tai de curse si porumbeii reproducatori sa fie intr-o forma buna si sa fie capabili sa reproduca descendenti de prima clasa este important sa ii tii intr-o perfecta stare de sanatate. 
Remarca:
Se subintelege ca toate calitatile porumbeilor tai, incluzand caracteristicele care tocmai le-am descris, vor fi nefolositoare daca porumbeii se imbolnavesc in timpul cursei sau in cazul unei proaste ingrijiri. 
     



Ciocul
            Ciocul pasarii este mai putin important comparandu-l cu alte parti ale corpului. Trebuie sa fie proportional cu restul corpului. Asa cum am spus mai devreme porumbelul trebuie sa fie capabil sa inchida ciocul perfect. Daca pasarea are o mandibula superioara puternica care devine mai lata langa frunte porumbelul nu va avea o frunte ,,stoarsa”. Va parea ca pasarea are un craniu mare cu o conexiune puternica cu functiile sale de compas, lucru care este foarte important. Mandibula inferioara trebuie sa fie puternic conectata cu gatul. Acest lucru va face pasarea mai eficienta impotriva vantului. 
Gatul 
           Nu trebuie sa fie prea lung sau prea subtire. Trebuie sa fie scurt si robust, in special unde se intalneste cu umerii si pieptul. Acest lucru il va ajuta sa zboare mai usor si sa mentina viteza in aer. Vantul trece mai usor peste formele rotunde si asa pasarea va avea un coeficient aerodinamic mai bun.    
Pieptul
           Ca sa fii sigur ca porumbelul are un piept puternic trebuie sa ii deschizi ciocul si sa te uiti inauntru. Aria care il ajuta sa respire trebuie sa fie in adancul gatului; trebuie sa fie vizibila cu greu. Limba trebuie sa stea plata in mandibula inferioara. Cand ciocul este larg deschis porumbelul nu trebuie sa isi impinga traheea si glota. Cu cat ramane mai adanca aria respiratorie cu atat pieptul e mai puternic. 
Corpul
        Corpul unei pasari puternice trebuie sa preinte urmatoarele caracteristici: un piept larg si un spate larg, plat si rotunjit care se ingusteaza gradual spre coada.  
         Pieptul trebuie sa fie adanc si usor rotunjit in partea din fata continuandu-se putin ascendent in partea inferioara, unde se termina in ,,furculita”. Capetele furculitei trebuie sa fie conectate intre ele. Cu cat sunt mai scurte bratele furcii si cu cat sunt mai apropiate cu atat porumbelul va fi mai puternic. Daca furca este robusta porumbelul va fi mai bun in cursele grele: furca inchide intestinele. 
                Un porumbel cu un stern adanc va fi o pasare foarte puternica. 
                O sa te intrebi de ce pieptul este atat de important pentru performanta. Cand un porumbel zboara el nu doar da din aripi. El impinge si aerul din partea din spate a corpului sau, astfel fiind propulsat in aer. Acest lucru explica de ce o forma ca cea descrisa mai sus este mai rezistenta impotriva presiunii aerului si sa fie in acelasi timp forma perfecta pentru a zbura fara prea mult efort. 
               Umerii puternici indica un brat scurt dar puternic. Intreg corpul trebuie sa fie bine imbracat in pene, in special in zona soldurilor si zona cozii si fulgii sa urce cat mai mult pe penele cozii. 


 Articol preluat de pe www.pipa.be 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu


Large Visitor Globe