luni, 3 februarie 2014

Inghitind inamicul- Stiinta adaparii


                                                                                                                                    Christian Otrakji, MD


           
           ,, Apa calda imbolnaveste pasarile”, ma anuntat solemn intr-o zi, un prieten, un batran cu un puternic accent Est European. Apa calda este rea pentru pasari. La inceput, acest sfat vechi, sigur este foarte valoros, pentru mine nu are nici un sens. Nu puteam sa vad cum apa calda poate imbolnavi pasarile. 
             Pana la urma, am baut si eu apa calda uneori fara sa ma imbolnavesc. Cafeaua si ceaiul sunt calde, chiar mai calde decat apa calda, si nici o problema. Dar atunci, sfatul sa scufundat in capul meu, si dupa mult timp, am ajuns sa inteleg pe deplin acest mesaj. Era totul clar in capul meu si avea un sens perfect. Asa ca o sa impartasesc concluzia cu voi, dar nu fara un pic de matematica si biologie. 
             Imaginati-va o singura bacterie de orice fel ( salmonella, tricomonas, E-coli, etc), una singura, gasindu-si calea in apa proaspata de baut de dimineata. Poate sa provina din particulele de praf din aer, sau din micile fragmente de gainat care se ridica cand porumbeii bat din aripi, sau simplu de la un porumbel care bea apa. 
             Acum avem un singur microb in apa de baut. Mare scofala. Apoi acolo lucreaza factorul timpului. Cum fac majoritatea organismelor unicelulare, bacteria se va divide in doua fiice identice la fiecare 10 min. In schimb, cele doua fiice se vor dubla in alte 10 minute in 4 celule, apoi in 8 in 20 de min, 16 in 30min, 32 in 40 min, 64 in 50min, 128 in 60 min, si asa mai departe. Acum lasati apa in adapatoare toata ziua de la 8AM la 6PM, un interval de 10 ore, sau 60 de grupuri de cate 10 min,  si vom avea 60 de dublari, sau 2x2x2x2x2...x2 de 60 de ori. Nu stiu ce calculator aveti dar eu sunt  limitat de calculatorul meu Pentium si banuiesc ca trebuie sa utilizati un super computer de la NASA pentru a afla marele total. Numarul este astronomic. La 40 de dublari, cineva vorbeste de trilioane fenomenale ( 18 zerouri dupa 1), miliarde mai mult decat  toata populatia de pe glob. Ai prins ideea. Si aici se ajunge cand incepem cu o singura bacterie. Imaginati-va doua, trei sau zece acum, sau imaginati-va ca lasati apa si peste noapte, un interval de 24 de ore, sa nu pomenim si de toate creaturile care se tarasc pe podea si vor folosi si ele adapatoarea contaminand si mai tare. Atunci o victima insetata va bea sigur inainte sa avem sansa de a schimba apa dimineata. Imunitatea ajuta intr-un anumit grad, dar cu imensa si constanta presiune exercitata de microorganisme bombardand zi dupa zi tot anul, se transforma intr-o supraincarcare cronica si vor izbucni primele infectii serioase. Atunci boli periodice vor izbucni in crescatorie. Unul poate steriliza apa cu Clorox sau alte dezinfectante, dar in incercarea de a otravi acele mici bacterii, nu va rani si micile celule care se gasesc in gusa si in stomacul porumbeilor?    

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu


Large Visitor Globe