marți, 14 ianuarie 2014

Micul dar puternicul cromozom Y nu va dispare




             Cromozomul Y nu doar ca este relativ mic, dar are si o mica diversitate genetica. Este cromozomul Y indolent, destinat sa dispara, remorcandu-si si diminuand multe din genele neimportante catre uitare? Din contra: Dupa o noua analiza genetica, lipsa variatiei exprimata in cromozomul Y reflecta o intensa selectie naturala - un proces de vanturare care a inlaturat din mutatiile daunatoare. In acest proces, cromozomul Y a fost redus la esential. Cromozomul Y, pare ca este aici ca sa ramana, cum selectia naturala functioneaza ca sa mentina continutul sau de gene, din care o mare parte joca un rol in fertilitatea masculina. 
             Aceasta descoperire a aparut dintr-o comparatie a cromozomilor Y a opt africani si opt europeni. Aceasta comparatie, condusa de oameni de stiinta la UC-Berkeley, a aratat modele de variatie care a contestat asteptarile comune. 
             ,,Cromozomul Y  este mult mai asemanator de la un barbat la altul decat ne asteptam”, a spus Melissa A. Wilson Sayres, Ph.D, care a condus la o noua analiza. ,, A fost o dezbatere daca acest lucru se datoreaza faptului ca doar cativa masculi au contribuit la urmatoarea generatie sau daca selectia naturala inlatura variatia”.
             Cercetatorii descriu cum  au explorat posibilitatile intr-un jurnal publicat in  ianuarie in PLOS Genetics, intr-un articol intitulat ,, Selectia naturala reduce diversitatea cromozomului uman Y”. Asa cum indica titlul, autorii au gasit ca un soi de selectie purificatoare este cea mai buna explicatie pentru a explica variatiile cromozomului Y. 
              Rezumand descoperirile, autorul a scris: ,, Deoarece nu este nici o recombinatie in cele mai multe parti ale cromozomului Y toate partile sunt efectiv legate impreuna. Astfel, selectia care actioneaza asupra oricarei parti va afecta toate partile cromozomului Y indirect. Aici, studiind cromozomul X,Y, ADN-ul autozomoal si mitocondrial, in combinatie cu simularea populatiilor genetice, am aratat ca mica variabilitate observata in cromozomul Y este in conconrdanta cu modelele de purificare selective inlaturand mutatiile daunatoare si variatiile legate de aceastea, in acelasi timp poate functiona si selectia pozitiva”.
              Cercetatorii au gasit toate cele 27 de gene de pe cromozomul Y- 17 care s-au pastrat in 200 de milioane de ani de istorie evolutionara, si 10 castigate mai nou dau foarte putin intelese- sunt afectate de selectia naturala. Multe din genele noi, numite gene ampliconice, sunt prezente in copii multiple ale cromozomului, pierderea uneia sau a mai multor copii a condus la infertilitate. 
               ,,Aceste regiuni ampliconice pe care inca nu le-am inteles pana acum sunt evident foarte importante si probabil trebuiesc investigate si studiate pentru fertilitate”, a spus Dr. Wilson Sayres.
               Dr. Wilson Sayres a fost capabil sa faca masuratori precise ale variabilitatii in cromozomul Y deoarece pentru prima data a comparat variatia a unei persoane in cromozomul Y cu variatia aceleiasi persoane in ceilalti 22 de cromozomi ( numiti autozomi), cromozomul x si ADN-ul mitocondrial. A utilizat intregul genom de la 16 barbati a caror ADN a fost ordonat de catre compania Complete Genomics. 
               Studiile asupra populatiei care se refera la variatia cromozomului Y sunt in fasa, nu avem mai mult de 36 de genomuri ale maniferelor pana acum, cromozomi Y completi sunt disponibili pentru 3. Cele peste 1000 de genomuri umane care au fost ordonate pana acum nu au suficienta exactitate in acoperire in cromozomul Y pentru o comparatie intre indivizi, dar evolutia in tehnologie pentru a studia mai bine ADN-ul va facilita analizele viitoare ale cromozomului Y. 



                                                                         Articol preluat de pe : Genetic Engineering & Biotehnology News

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu


Large Visitor Globe