miercuri, 15 ianuarie 2014

Spirulina pentru pasari


Am utilizat spirulina ca si tonifiant al sanatatii inca din 1988. Norocul puilor nostri de papagali Kakadu ca le-am administrat spirulina.
Intre timp am auzit de la diferiti ingrijitori si crescatori de pasari  cat de buna este spirulina pentru pasari si ca ajuta fertilitatea in timpul reproductiei. Mai jos este un articol despre spirulina administrata pasarilor.
                                                         Spirulina: ,,Mancare minune pentru pasari”
De Ronald H. Henson de la Eathrise Farms cu multumiri pentru Bird World Magazine vol.15,#4, 1993.
Iubitorii de pasari din Florida pana in California au povestit cu entuziasm despre un nou supliment pentru prietenii nostri cu pene. Spirulina,( rimeaza cu balerina) este o alga uscata microscopica, o microalga albastra-verzui comestibila care poate avea pana la 72% proteine, un procent incredibil de beta-caroten 0,5%, si cea mai bogata sursa naturala de vitamina B12. Uimeste cercetatorii cu elemente neindentificate care au efecte minune asupra pasarilor. Penajul devine lucios si culorile se intensifica, sanatatea se imbunatateste si fertilitatea creste foarte mult. Ce trebuie sa stii despre spirulina?
Crescatorii trebuie sa fie atenti
Spirulina functioneaza atat de bine pentru a ridica fertilitatea pasarilor incat odata era protejata de un patent. Crescatorii au fost capabili aproape sa dubleze productia de cinteze, canari etc. Acum acest patent a expirat, spirulina este disponibila pentru utilizarea la scara larga in cazul pasarilor exotice si a puilor. 
Profesorul Ernest Ross de la Universitatea din Hawai si Warren Domyni de la Institutul Oceanic au demonstrat ca si mici cantitati au determinat fertilitatea prepelitelor sa se ridice la un nivel mare (96,1%0, mult mai ridicata decat in cazul in care prepelitelor le era administrata mancarea standard ,,breeder”. Sunt studii in desfasurare la universitatile agricole ca sa determine daca este practica utilizarea spirulinei in cresterea industriala a puilor. Crescatorii de pasari exotice o gasesc foarte eficienta.
Testele stiintifice au aratat ca mici cantitati de spirulina, chiar si dupa ce a fost gatita, imbunatateste mult sanatatea, fertilitatea si culoarea la pasari. In alte studii a evidentiat o crestere a ratei metabolice, imbunatateste si promoveaza bacteriile benefice din tractul digestiv, are puternice proprietati anticancerigene si antivirale, reduce nivelul colesterolului seric, protejeaza impotriva ranirii rinichilor si are si efecte care protejeaza impotriva undelor radio.
Acest spectru larg de efecte benefice arata ca spirulina are o substanta foarte stabila dar care este inca neindentificata. Rezultatele obtinute in testele efectuate sunt atat de evidente incat cercetatorii banuiesc ca sunt responsabile de acest efect mai multe substante. Printre acestea este o substanta naturala numita sulfoglycolipid. Cercetatorii de la Institutul National al Cancerului au anuntat in 1989, ca sulfoglycolipid-ul gasit in algele albastre-verzi are efecte fenomenal de puternice anti-virale si impotriva sidei. Ei au anuntat ca dezvoltatea de sulfoglycolipid din algele albastre-verzi, ( ca si spirulina) este o prioritate de top pentru studii ulterioare si dezvoltare. De atunci a fost comfirmat ca multi tipuri de alge albastre-verzi au tipul anti-viral de sulfoglycolipid. 
Spirulina este o sursa speciala bogata in sulfoglycolipid anti-viral. cercetatorii acum stiu ca extractul din spirulina poate proteja soarecii impotriva virusului herpesului si cancerului. Companiile farmaceutice se grabesc sa dezvolte un medicament anti-viral si anti-cancer din spirulina. Universitatile Americane studiaza spirulina ca sa determine daca este folositoare in tratamentul virusurilor aviare de genul celui care provoaca boala Newcastles.  Cercetarile recente vor conduce la o mai buna intelegere a acestei remarcabile alge.
De unde vine
Aceasta alga albastra-verde este foarte diferita fata de algele marine comune. Spirulina este un fitoplancton care creste in apele proaspete. In Africa, spirulina hraneste mari efective de Flamingo. Flamingo mananca spirulina care creste in apele vulcanice  superficiale si alcaline ale lacului, filtrand apa cu ciocurile lor dotate special. Pigmentii galbeni/rosii din spirulina sunt responsabili pentru rozul stralucitor al penelor.
Spirulina salbatica nu este folosita in tarile industrializate. Este cultivata in ferme situate in desertul din California,aici spirulina creste in conditii controlate atent, apoi este filtrata din apa. Pasta rezultata este deshidratata si macinata intr-o pudra fina. Cum este conservata printr-o deshidratare rapida delicatele nutriente nu sunt afectate. Apoi produsul este testat pentru puritate si expediat in toata lumea. Nu este utilizat doar pentru oameni si animale de companie, NASA lucreaza pentru ca sa dezvolte o tehnica de calatorie interplanetara si companiile farmaceutice o folosesc in terapiile anti-cancer.
Cum sa hranim
Spirulina deshidratata este stabila si are o viata lunga, poate fi depozitata ani de zile atata timp cat este tinuta intr-un loc racoros, uscat si intunecat. Este ca o pulbere fina, o pulbere verde foarte inchis. Hraniti cu ea pasarile adulte tot anul, in special cand sunt perioade de stres in timpul naparlirii sau in timpul perioadei de reproductie. Sugeram sa administrati pasarilor doar 1% sau un pic mai putin din totalul de hrana. Multi oameni o tin intr-un recipient pentru sare si adauga un pic peste mancare. Unii crescatori o amesteca in mancarea cu ou sau o servesc asa pur si simplu pudra intr-un recipient. Cativa papagali mai mofturosi, la inceput, o vor refuza datorita culorii intense. Daca insisti ei in final o vor gusta si vor gasi ca are o aroma buna si vor incepe sa o manance.
Evitati sa lasati spirulina umezita impreuna cu mancarea moale peste noapte. Este in cea mai mare parte formata din proteine, ca orice mancare pe baza de proteine poate mucegai  sau fermenta daca intra in conditii in care favorizeaza bacteriile. Nu este indicat sa amestecati vitamine sau mancare in apa de baut. Este foarte bine sa tineti recipientele de apa si de mancare curate. Puii hraniti cu mana prospera cand este adaugata spirulina in mancarea lor aproximativ intr-un raport de 2% din greutatea lor. Un pui creste usor, nu exagerati. Este foarte bine cand este administrata impreuna cu Lactobacili specifici pasarilor si cu praf de grau incoltit. Puii par mai sanatosi, par sa fie mai rezistenti la imbolnaviri, cresc mai sanatosi , culoarea si penele lor vor fi excelente. Spirulina este folosita cu efecte extraordinare in cresterea pasarilor. 
Crescatorii comerciali au rezultate excelente utilizand spirulina. Spirulina demonstreaza proprietati speciale in studiile stiintifice. Cei care folosesc spirulina spun ca penele devin mai lucioase, ciocurile si pielea sunt fine si culorile galben, rosu, verde si chiar si albastru devin mai intense. Pasarile sunt mia sanatoase, totul natural, fara vitamine sintetice, medicamente sau chimicale. Beneficiile oferite de fertilitatea  mare si pasarile mai sanatoase ajuta  in comercializarea lor, dar totusi si pasarile pot deveni mai frumoase si pot trai mai mult, pot avea o viata mai fericita alaturi de spirulina ca o parte a dietei. 


Articol preluat de pe ,,spirulina for nutrition”.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu


Large Visitor Globe