duminică, 22 iunie 2014

,,Electrosmogul” perturba orientarea pasarilor migratoare.


                                                                     Sursa: Universitatea din Oldenburg 
                 
              
              Sub o animita valoare, ,,electrosmogul”- zgomotul electromagnetic produs de oameni- nu are nici un impact asupra proceselor biologice sau a sanatatii oamenilor. Acesta era nivelul cunostintelor stiintifice pana in ziua de astazi. Dar pentru prima data, o echipa de cercetatori condusa de Prof.Dr. Henrick Mouritsen, biolog si profesor la Universitatea din Oldenburg, a fost capabil sa demonstreze cum compasul magnetic al Robinilor esueaza pe deplin cand pasarile sunt expuse interferentelor electromagnetice ale undelor radio AM- chiar si daca semnalele sunt de o miime din limita definita de Organizatia Mondiala a Sanatatii ca fiind inofensiva.
              Descoperirile se bazeaza pe sapte ani de cercetare efectuati de noua cercetatori de la Universitatea din Oldenburg, in cooperare cu Prof. Dr. Peter J. Hore de la Universitatea din Oxford, sunt acum disponibili intr-un articol intitulat ,,Zgomotul electromagnetic antropic intrerupe orientarea cu ajutorul compasului magnetic la pasarile migratoare”, publicat in ultimul numar din jurnalul Nature. Nature sublineaza importanta studiului asezandu-l pe coperta in numarul din 15 Mai. ,,In experimentele noastre am fost capabili sa documentam un efect clar si reproductibil al efectelor  campurilor electromagnetice facute de oameni asupra vertebratelor. Aceasta interferenta nu isi are originea din liniile de inalta tensiune sau din reteaua de telefonie’’, Mouritsen stresat, spune ca aceasta interferenta electromagnetica cu frecventa cuprinsa intre doi kiloherti si cinci megaherti este generata de dispozitivele electronice. ,, Efectele acestor slabe campuri electromagnetice sunt remarcabile: ele perturba functionarea intreg sistemului senzorial la vertebratele sanatoase.”          
              Totul a inceput cu un pic de noroc. De 50 de ani se stie ca pasarile migratoare folosesc campul magnetic pentru a determina directia migratiei. Biologii au demonstrat asta in numeroase experimente in care au testat abilitatile de navigare a pasarilor in asa zisele custi de orientare. ,, Am fost surprinsi cand Robinii  tinuti in magazii de lemn la campusul Universitatii din Oldenburg nu au fost capabili sa isi foloseasca compasul magnetic,” 
               Mouritsen povesteste. Nils-Lasse Schneider, un electrofiziologist ( ramura a fiziologiei care se ocupa cu fenomenele electrice asociate corpului si functionarii acestuia) si cercetator in grupul de munca al lui Mouritsen, a venit cu ideea care a pus lucrurile in miscare: a propus sa se acopere hambarele din lemn, impreuna cu custile de orientare pe care le contineau, cu folii de aluminiu. Acest lucru nu a afectat campul magnetic al pamantului, care este vital in navigarea pasarilor, dar era puternic atenuat in timpul- interferentelor electromagnetice-electrosmogul- in interiorul hambarelor. Efectul a fost uluitor: brusc problemele de orientare a pasarilor au disparut. ,,Masurile noastre pe care le-am facut asupra interferentelor ne-au ajutat sa descoperim accidental un sistem biologic care este sensibil la zgomotul electromagnetic produs de oameni in frecventa de lana la cinci megaherti”, a spus Mouritsen. ,, Lucrul suprinzator aici”, adauga biologul, ,,a fost ca intensitatea interferentei a fost cu mult sub limita definita de catre Comisia Internationala a Non-Ionizarii Protectia Impotriva Radiatiilor si WHO.”
               Considerand importantul potential al descoperirii, Mouritsen si echipa sa au facut un mare numar de experimente care sa ofere evidenta efectului observat de ei: ,,Pe parcursul a sapte ani am facut numeroase experimente si am strans date certe, pentru a fi absolut siguri ca efectul exista intradevar.” Sub conducerea lui Svenja Engels, studentul doctorand a condus numeroase teste asa numite oarbe. Cateva generatii de studenti au repetat experimentul independent unul de altul in campusul din Oldemburg. Ei au descoperit ca imediat ce impamantarea ecranelor din aluminiu a fost deconectata sau a fost produsa inauntru o interferenta electromagnetica de unda lunga abilitatea pasarilor de a se orienta a fost imediat pierduta din nou.  
              Mai departe, cercetatorii au fost capabili sa arate ca efectele distructive au fost generate de campuri electromagnetice care acopera o frecventa mai larga la o intensitate mult mai mica decat a fost sugerat de primul studiu. Aceasta interferenta electromagnetica de unda lunga este omniprezenta in mediul urban. Este creata unde oamenii folosesc dispozitive electronice. Asa cum este de asteptat, e mult mai slaba in zonele rurale. Intradevar, spre deosebire de campusul Universitar, compasul magnetic al robinilor a functionat in custile de orientare plasate la unu sau doi kilometri de oras, chiar si fara ecranare. ,,Astfel, efectul zgomotului electromagnetic produs de oameni in migrarea pasarilor a fost localizat. Oricum aceste descoperiri ne fac sa ne gandim- la supravietuirea pasarilor migratoare cat si la potentialele efecte asupra oamenilor, care trebuie inca sa fie investigate”, a concluzionat  Mouritsen. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu


Large Visitor Globe